Header Ads

Egy perce érkezett! Orbán Viktor RENDKÍVÜLI BEJELENTÉSE: "Éjféltől a közterületeken is kötelező a maszkhasználat, mert csak így.." - Ön mit gondol?


Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi interjúban. „Vannak pillanatok, amikor eljön egy döntés ideje és azt habozás nélkül meg kell hozni” ,mondta az interjú elején a miniszterelnök – írja tudósításában az Origo.Mutatjuk a pontos bejelentést és a részleteket: Magyarországon nagyjából az történik a járvány terjedését tekintve, mint Európában máshol. Mi Ausztriát figyeljük, most vagunk ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt volt – mondta Orbán Viktor. „Most 50 százalék esély van arra, hogy ha így mennek tovább a dolgok intézkedés nélkül, akkor a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Ez nagyon kevés, az intézkedéseket meg kellett hozni.” Magyarország a három legjobb ország között van a kórházi ágyak tekintetében. Eszköz gyakorlatilag korlátlanul van, az orvosok, ápolók is nagyon jók – mondta a miniszterelnök. Tér van, ágy van, ember is van, de több lehet a beteg, mint amennyinek meg lehet adni felelősségteljesen az ellátást, ennek elkerülése érdekében kellenek az új intézkedések. Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állított a kormány. Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot és a találkozások 80 százalékában rajtuk van, akkor meg lehet állítani a járványt. Ezt eddig megtették az emberek, ezért nem szabadult el előbb a járvány – mondta a miniszterelnök. Az új rendeletekben kötelezővé teszi közterületeken is a maszkviselést a kormány, mint ahogy Európa sok országában. A középiskolásokat nem szabadságra küldtük, hanem digitális oktatásra – mondta a miniszterelnök. „Van egy kérésem a szülőkhöz. Most kell néhány komoly mondatra időt szakítani. Értem én, hogy a fiatalok erősek és lehet, hogy megússzák enyhébb tünetekkel a betegséget, de a szülők, nagyszülők nem fogják, ha elkapják. Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család”– tette hozzá.
A tesztekkel kapcsolatban óriási szakmai viták vannak. A negatív eredmény pontossága 50-60 százalék, ezért óvatosan kell bánni vele. A kormány annyit tud tenni, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a tesztet rendelkezésre bocsátja. „Nagyon bízom abban, hogy az emberek átlátják a helyzet komolyságát, szerintem ez megvan. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülne újra” – tette hozzá Orbán Viktor. „A vakcina belátható távolságban van, és a megoldás a vakcina. A megoldás az, hogy a vírust megöljük és ebben csak a vakcina segít.”
Hétfőn bejelentették, hogy van vakcina, nem ok nélkül tört ki az optimizmus a tőzsdén. December végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina. „Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.” Az EU-ból 50-100 ezer vakcina jön decemberben, ezen kívül más vakcináról is tárgyalnak – mondta a miniszterelnök. Tömeges szállítás az EU-ból áprilisban lesz, de máshonnan jöhet előbb is – mondta a miniszterelnök az orosz, kínai és izraeli tárgyalásokra utalva. Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban – összegzett. „Most 30 napra szólnak az intézkedések, ha ezen túl vagyunk, akkor jön a gazdaság újraindításának időszaka” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint „karácsonyra szabadulhatunk”.
Leegyszerűsítő megközelítés, hogy az egészséget vagy a gazdaságot kell védeni. Ez egyben van, az egész életet kell védeni – mondta.
„Állásunk legyen, munkánk, bevételünk, pénzünk, és megmaradjon az életünk, egészségesek legyünk.”
A következő harminc nap után általános, nemcsak a most leginkább szenvedő ágazatokat, hanem minden gazdasági ágazatot segítő újabb intézkedések várhatók – jelentette be a miniszterelnök. A riporteri kérdésre, hogy lehet-e igaztalan támadásokra számítani Brüsszelből ezúttal is, mint tavasszal, a miniszterelnök azt mondta, eddig sem zavarta Soros György irányította erőket az igazság, ezentúl sem fogja. Habár tucatszám fogja tárgyalni a parlament a különböző törvényeket a következő napokban, sőt, alkotmánymódosításról is fog vitázni, nyilvánvaló, hogy működik a parlament, mégis sok helyütt Nyugaton ennek ellenkezőjét fogják állítani: a parlament nem működik, kitört a diktatúra. „Szép ország ez, sokan tennék zsebre” – fűzte hozzá, kiemelve, hogy többek között Soros György szövi ezt a hálót.
A statisztikákat ismertetve elmondta: Magyarországon egymillió lakosra 11 ezer fertőzött jut, az uniós átlag 18 ezer. A halálos áldozatok száma 255 nálunk, az EU átlag 437. „A végén túl leszünk, és győzni fogunk” – fogalmazott.
Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. Forrás
loading...