Header Ads

Legyünk óvatosak! EZ a Veszélyes betegség terjed a levegőben és ILYEN súlyos tünetei lehetnek! Legutóbb EZEN a magyar településen terjedt a legjobban:


Székkutas — Gyermekekre veszélyes, kéz-láb-száj betegség terjed a levegőben! A fertőzöttek sok apró kiütésről, magas lázról, izomfájdalomról és nyelési nehézségekről panaszkodnak: a kór több mint két hétre is ledöntheti a lábáról a fertőzötteket. Eddig Csongrád és Nógrád megyéből jelentettek betegeket.
– A coxsackievírus okozta fertőzés A típusa az 5–10 éves gyermekekre veszélyes – kezdte dr. Bense Tamás háziorvos. – Lappangási ideje 3–7 nap: torokfájással, magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel jár, a talpon, tenyéren és a szájnyálkahártyán kis hólyagocskák jelennek meg. A fájdalomcsillapításon kívül fontos a fokozott folyadékbevitel, a kéz-láb-száj szindrómás betegek ugyanis kiszáradás ­miatt szoktak kórházba kerülni – fejtette ki a doktor.
A vírus B típusa viszont már minden korosztályt érint: Székkutason például felnőtteknél is kimutatták a vírust, amelynek ez a fajtája mellkasi fájdalommal is jár.
– Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, akár 4-5 óráig is életképes marad a kórokozó. Ritkán olyan szövődményekkel járhat, mint szívizom-, agyhártya- és agyvelőgyulladás. Ilyen esetben mindenképpen kórházi kezelés szükséges, egyébként 4–7 nap alatt gyógyul – tette hozzá Bense doktor, aki hozzáfűzte: a vírusnak van egy agresszívabb, Ázsiá­ban, Afrikában és az Egyesült Államokban terjedő, heveny tüneteket okozó formája is, ám Európa egyelőre ettől nincs veszélyben. Mint mondta, a megfertőződés ellen rendszeres kézmosással védekezhetünk. Erre különösen érdemes odafigyelni most, hogy az influenzajárvány már itt van a küszöbön. Ritka esetekben ugyanis előfordulhat, hogy egy coxsa­ckievírus-fertőzés mellé egy influenzafertőzés is párosul.
– Egy ilyen kombináció komoly betegséget okozhat – figyelmeztetett dr. Kóczán István belgyógyász. – Főleg a lehetséges szövődmények miatt kell nagyon óvatosnak lenni: akár végzetes tüdőgyulladás is jelentkezhet. Mindenképpen fontos, hogy aki teheti, adassa be az influenza elleni védőoltást!
Így védekezzen a betegség ellen:

– Rendszeresen mosson kezet.

– Használjon fertőtlenítőkendőt a közösségi járatokon.

– Étkezzen tápanyag- és vitamindúsan.

– Mozogjon rendszeresen.

– Aludjon legalább 7-8 órát naponta.
loading...