Header Ads

A kormány szerint átlagosan háztartásonként több, mint 10 millió forintot tettünk félre tavaly és ez csak ezért lehetséges, mert.. EZZEL indokolták:


Tavaly majdnem 3 ezer milliárd forintot tettek félre a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, melyhez csaknem 1500 milliárd forintnyi hozam is keletkezett a számlákon, így a háztartások bruttó pénzügyi vagyona rekordösszeget ért el az év végére, és 53 787,8 milliárd forinton állt.
Bár a szórás nyilván jelentős, a tartozásokkal korrigált nettó pénzügyi vagyont átlagolva a háztartások több mint 10 millió forintnyi megtakarítást képeztek. Az év utolsó napján a háztartások csaknem 4800 milliárd forint készpénzt birtokoltak – háztartásonként csaknem 1,2 millió forintot -, mely történelmi rekord. Ennek jelentős részét forintban tartja a lakosság, devizában 323,5 milliárd forint van. A folyószámlabetétek volumene december végén 6376,6 milliárd forint, a lekötött betétekben 3333 milliárd forint volt. Ezek a nullához közelítő kamatukkal éppúgy nem hoznak a konyhára, ahogy a párnacihába varrt milliók sem, így összesen több mint 14,5 ezer milliárd forintot „parkoltatnak” a magyar háztartások. A háztartások kötelezettségei tavaly év végén több mint 9 ezer milliárd forintra rúgtak – ez négyéves csúcs – , melyből a hitelállomány 7,5 ezer milliárd forint – ami szintén rekord.
Forrás, kép: hvg.hu
loading...